V posledných dňoch sa podľa pekárov začali šíriť informácie o potrebe
balenia chleba a pečiva z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením. S
veterinármi sa však zhodli, že predaj nebalených potravín je aj naďalej
možný, ale s predpísanými hygienickými opatreniami. Zákazníci tak musia
mať k dispozícii pomôcky, ako sú kliešte, jednorazové rukavice či sáčky.
Výrobcovia pečiva zároveň upozorňujú, že výber balených produktov by
ľudí pred nákazou neochránil. Je totiž známe, že vírus prežije aj na
obaloch. Preto je veľmi dôležité umývať si ruky, dezinfikovať obaly, ale
najmä sa chrániť ochrannými pomôckami.
Pekári preto apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne a vstupovali do
predajní výlučne s ochranou úst a nosa (rúško, šatka, šál), ideálne aj
s ochranou rúk v podobe rukavíc. "Všetci by sme sa mali vyhnúť vyberaniu pečiva a chleba holými rukami a pristupovať k nim s ochranou na tvári," zdôraznila predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová.
Pekári zároveň vyzývajú všetkých, aby sa pri nakupovaní správali
zodpovedne a ohľaduplne nielen kvôli nebalenému pečivu, ale aj ostatnému
tovaru, zákazníkom aj obslužnému personálu v predajniach.
Ak si chce byť spotrebiteľ istý, že sa na pečive či chlebe nenachádza
žiaden vírus, stačí, ak si ho dá na približne 2 minúty zahriať v rúre na
70 stupňov Celzia. "Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom je ešte aj voňavé a chrumkavé," vysvetlila Lopúchová.
Žiadosť o balenie výrobkov prišla pekárom zo strany obchodníkov. V rámci
rokovaní pracovných skupín potravinárskych výrobných zväzov a obchodu
však zistili, že tento model by bol zároveň veľmi ťažko zvládnuteľný.
Pekárne po celom Slovensku totiž denne vyprodukujú približne 2 milióny
rožkov, pričom ich balenie by bolo z hľadiska zabezpečenia ľudských
kapacít, logistiky práce a získania obalového materiálu náročné
a finančne nákladné.
Podľa zväzu pekárov k tomu nemajú výrobcovia ani prispôsobené výrobné linky a technológie, baliť by sa muselo ručne. "Kapacita
dodávok čerstvého pečiva by týmto krokom mohla dramaticky klesnúť.
Podľa informácií od našich členov v priemere okolo 50 %. Čiže naše
tvrdenie z posledných dní, že vieme plynule zásobovať obyvateľstvo
základnými pekárskymi produktmi, ako sú chlieb a pečivo, by už nebolo
pravdou," dodala Lopúchová.